Denne oppskrifta fikk jeg av ei gammel dame for mange år siden. Hub brukte den primært til kringle. Jeg synes den er så god, både i smak og til å bake med, at jeg bruker den til skillingsboller/kanel i svingene, rosinboller, skoleboller og vanlige boller. Lager gjerne stor porsjon og lager litt forskjellig når jeg er i gang.
Grunnoppskrift:
100 g gjær
1800 g mel
300 g smør
225 g sukker
9 dl melk + vann
3 ts kardemumme
4 egg
1/2 ts salt
Evt 1 lita ts hornsalt, det gjør bollene litt saftigere.
Start med å vispe egg og sukker til eggedosis. Rør ut gjæren i litt lunken melk og bland det i eggedosisen. Smelt smøret og varm melken til den er fingervarm. Bland dette med eggedosisen. Rør inn det tørre, gjene med mikser. La deigen heve til dobbelstørrelse.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg4u-awims825-xa_UN6wDUkgNWKa9AaXZBN4zIGQz0OnpguZ0cTz258yX6RfXUZQgDOKZsUmTQNwZxdoTpeV9ywfr_I0_QjEuVabB2oEIuJkLKlevbQRYKaQpuMf49xjtRvb4QMrWIMDs/s288/7.jpg)
Til kringle bruker jeg vaniljekrem, som kan koke,
kanel og sukker
Kjevl deigen ut til rektangulære leiver. Denne grunnoppskrigta gir 8-9 stk. Smør vaniljekrem oppå leiven strø kanel og rosiner over. Rull deigen sammen til ei pølse. Press skøyten godt til leiven og legg den ned på steikebrettet. Det er lurt å bruke bakepapir. Klipp skiver, nesten helt igjennom og legg annen hver til hver side. Etterhev. Evt smør dei med egg el melk for å få ei blankere skorpe. Steik ved 120° ca 15- 20 min.
- Posted using BlogPress from my iPad